Chocolate chip cookies

 
Jag har provat så många chocolate chip cookies recept men ingen av dom har gett dom perfekta kakor så som jag vill ha dom. TILLS NU. Jag har nu äntligen hittat det perfekta receptet som ger dom perfekta, sega kakorna. Kommer alltid göra det här receptet från och med nu. 
 
Ingredienser: 
 
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
4.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
3 dl chokladknappar
50 g hackade hasselnötter
 
Gör så här: 
 
  1. Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
  2. Vispa rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt.
  3. Tillsätt ägget och rör om tills smeten går ihop.
  4. Arbeta sedan in vetemjöl, bakpulver och salt. Knåda ihop en smidig kakdeg.
  5. Tillsätt chokladknapparna och arbeta in dem i degen.
  6. Rulla 10 stora bollar av kakdegen och grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 9-10 minuter. Låt svalna på plåten.



Frallor - rågbröd

Här kommer mitt favoritrecept på frallor som jag gjorde i skolan för några månader sen. Sedan dess har jag bakat dessa frallor många gånger hemma. Vill alltid ha några påsar med bröd i frysen. Här är receptet:
 
Ca 30 st frallor
 
Ingredienser: 
 
500 g vatten
40 g jäst
100 g mjölk
150 g mörk sirap (funkar med ljus också men då blir de också ljusare i färgen)
50 g margarin
10 g salt
400 g grovmalt rågmjöl
600 g vetemjöl (jag brukar ibland ta mer rågmjöl och mindre vetemjöl)
 
Gör så här:
 
Blanda allt utom saltet. Blanda ca 10 minuter i en bakmaskin och ha sedan i saltet och blanda i 2 minuter till. Gör glutentest för att se om degen är klar. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Väg sedan upp i 70 grams bitar och rundriv dessa. Kavla ut frallorna till ca 1 cm, nagga och ha på lite rågmjöl/vetemjöl. Låt jäsa på plåt ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 220 grader. Grädda frallorna i ca 10 minuter efter jäsning. Låt svalna. 
 



DUBBLA KNÄCKKAKOR

 
Här kommer ett recept på farmors kakor. Jag har bakat dom en gång förut men nu tyckte jag dom blev ännu bättre. Detta är verkligen barndomsminnen för mig. 
 
Ingredienser: 
 
2 dl socker 
1/2 dl grädde 
1/2 sirap
1 1/2 dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Smörkräm: 
 
100 g mjukt smör
2 msk kakao
2 dl florsocker 
 
Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en skål. Klicka ut smet (ca en 1/2 tsk) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 7-10 min så att kakorna får en fin färg. Låt kakorna svalna helt. Gör smörkrämen så länge. Blanda smör, kakao och florsocker. Bred på smörkräm på hälften av de kalla kakorna och lägg sedan en kaka ovanpå så att det blir en "dubbelkaka" Låt stå kallt så att smörkrämen stelnar lite. ÄT!