Brysselkex

 
Brysselkex är ett måste på kakbordet. Dessa kakor har alltid min farmor bakat och för ett tag sedan provade jag att göra dom själv för första gången. Det gick också bra! Men farmors kakor kommer alltid att vara farmors kakor.  Här kommer receptet:
 
Ingredienser: 

200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl 

 

Garnering:
1 dl strösocker
några droppar röd hushållsfärg

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.

2. Degen: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.

3. Forma degen till två rullar, 3–4 cm i diameter.

4. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret och låt dem ligga i kylen en stund. Ju längre dom får vara i kylen desto lättare är det att skära dom sen. 

5. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Gräddar du kakorna för länge kan sockret på kanterna bli brunt.




Kommentarer

Kom ihåg






Trackback