Moussebakelser

 

Igår bakade jag dom här moussebakelserna med browniebotten och hallonmousse. Och det blev så gott! Här kommer receptet jag använde:

 
Ingredienser: (till ca 10 bakelser)
 
Browniebotten:
 
410 g smör
6 st ägg
7 dl socker
5 dl vetemjöl
3 dl kakao
3 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
 
10 st plastglas
 
Hallonmousse:
 
550 g hallon
6 st gelatinblad
8 dl vispgrädde
1 dl florsocker
 
Hallon 
Mörk choklad till garnering
 
Gör så här:
 
Smält smöret och vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och smöret i äggsmeten. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan kallna. Tryck ut tio stycken bottnar med ett glas. Hallonmousse: Mixa hallonen till en puré och sila sedan bort kärnorna. Låt gelatinet ligga i vatten i 10 minuter, krama ur dom och smält gelatinet försiktigt. Det går fort så ta bara några sekunder i taget. Vispa sedan grädden löst med sockret. Blanda med hallonpurén. Rör ner ca 2 msk av hallongrädden i det smälta gelatinet. Rör sedan ner gelatinblandningen i hallongrädden. Blanda väl. Fördela moussen på browniebotten i glaset och ställ dom i frysen i några timmar. Ta fram dom minst 30 minuter före servering. Garnera med hallon och choklad. Jag hade bara smält mörk choklad och spritsat ut hjärtan på ett bakplåtspapper som sen fick stå i kylen tills servering. 
 
 
 



Pain au chocolate deluxe

 
Typ livets bästa bakverk! Allt det som jag älskar - choklad, nutella och mandelmassa i en rulle av smördeg. MUMS! Det har varit en tradition sedan många år att jag bakar dessa på min födelsedag. Och såhär gör jag dom:
 
Ingredienser:
 
Ett paket med frysta smördegsplattor
Nutella
Mjölkchoklad
Mandelmassa 
Ägg till pensling
Mandelspån
 
Gör så här:
 
Tina upp smördegsplattorna. Sätt ugnen på 225 grader. Dela smördegsplattorna i tre delar för lagom storlek. Bre på nutella, ha på hackad/riven mandelmassa och mjölkchoklad (en halv ruta brukar bli lagom). Rulla sedan ihop smördegsplattorna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och ha på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 5-10 minuter. 
 



4 oktober - Kanelbullens dag

4 oktober - kanelbullens dag! Bästa dagen! Här kommer ett recept på kanelbullar som vi bakade i skolan för ett tag sen. 
 
Vetedeg - Ingredienser:
 
500 g vatten
50 g jäst
200 g socker
200 g smör
15 g salt
1 ägg
15 g kardemumma
1100 g vetemjöl
1 ägg till pensling
Pärlsocker
 
Kanelfyllning:
 
100 g smör
50 g socker
50 g farinsocker
1 - 2 msk kanel
 
Blanda allt med vinge till en slät smet. 
 
Gör såhär:
 
Lägg alla ingredienser utom salt i en degblandare och blanda först i 5 minuter på låghastighet. Öka sedan hastigheten och kör i 5 minuter till. Ha i saltet och kör i 2 minuter till. (Totalt 12 minuter). Gör glutenprov. När degen är klar ska den jäsa i ca 30-60 minuter och sedan är det dags att kavla ut degen, bre på fyllningen, rulla ihop och sedan skära bullar som väger ca 70-90 gram. Man kan också vika degen på tre (treslag) efter man brett på fyllningen och göra snurror av degen. Sedan ska bullarna jäsa igen i ca 60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och ha på pärlsocker. Grädda bullarna på 200 grader i ca 8-10 minuter.