Chokladkaka med kokostosca

 
I helgen när jag var hemma i Köping bakade jag dom här kakorna. Kokostoscakaka eller chokladkaka med kokostosca. Den blev supergod! Så här kommer receptet jag använde:
 
Ingredienser:
 
200 g smör
4 st ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl (180 g) vetemjöl
 
Kokostoscan: 
 
200 g (5-6 dl) kokosflingor
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1.5 dl vispgrädde
75 g smör
 
Gör så här: 
 
Smält smöret på svag värme i en kastrull. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat). Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild. 
 
Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.
 



Hallon- och kardemummamuffins

 
Mina nya favoritmuffins som jag bakade förra veckan! Med hallon och kardemumma, så goda! 
 
Ingredienser: (ca 10 st)
 
75 g smält smör
2 st ägg
1.5 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk malen kardemumma
3 dl (180 g) vetemjöl
1 dl mjölk
Hallonsylt
Frysta hallon
Pärlsocker
 
Gör så här: 
 
Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker till en pösig smet. Tillsätt bakpulver och kardemumma. Vispa till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl, mjölk och det smälta smöret. Rör eller kör med elvispen till en jämn smet. Rör/vispa inte längre tid än att det är blandat. Fördela smeten i formarna på plåten. Smeten kan med fördel spritsas ut. Fyll formarna med 2/3 delar smet. Spritsa hallonsylt i mitten av smeten och fördela frysta hallon + pärlsocker ovanpå smeten. Grädda sedan mitt i ugnen i 225°C 10-12 minuter tills muffinsen fått fin gyllene färg.
 
 



Moussebakelser

 

Igår bakade jag dom här moussebakelserna med browniebotten och hallonmousse. Och det blev så gott! Här kommer receptet jag använde:

 
Ingredienser: (till ca 10 bakelser)
 
Browniebotten:
 
410 g smör
6 st ägg
7 dl socker
5 dl vetemjöl
3 dl kakao
3 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
 
10 st plastglas
 
Hallonmousse:
 
550 g hallon
6 st gelatinblad
8 dl vispgrädde
1 dl florsocker
 
Hallon 
Mörk choklad till garnering
 
Gör så här:
 
Smält smöret och vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och smöret i äggsmeten. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan kallna. Tryck ut tio stycken bottnar med ett glas. Hallonmousse: Mixa hallonen till en puré och sila sedan bort kärnorna. Låt gelatinet ligga i vatten i 10 minuter, krama ur dom och smält gelatinet försiktigt. Det går fort så ta bara några sekunder i taget. Vispa sedan grädden löst med sockret. Blanda med hallonpurén. Rör ner ca 2 msk av hallongrädden i det smälta gelatinet. Rör sedan ner gelatinblandningen i hallongrädden. Blanda väl. Fördela moussen på browniebotten i glaset och ställ dom i frysen i några timmar. Ta fram dom minst 30 minuter före servering. Garnera med hallon och choklad. Jag hade bara smält mörk choklad och spritsat ut hjärtan på ett bakplåtspapper som sen fick stå i kylen tills servering.