Glutenfria hallongrottor

 
I somras bakade jag dessa glutenfria hallongrottor och det var faktiskt första gången som jag testade att baka glutenfritt. Lika enkelt men jag är inte nöjd med hur de smakade. Jag tyckte att de blev väldigt torra av mandelmjölet så antingen får man baka de med rismjöl/något annat glutenfritt mjöl istället eller så kör man vanliga hallongrottor med vetemjöl. 
 
Ingredienser:
 
100 g mjukt smör
1 dl socker
1 äggula
5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
  3. Vispa socker och smör riktigt fluffigt.
  4. Blanda mandelmjöl och bakpulver.
  5. Vispa ner äggula och vaniljsocker och till sist mandelmjölsblandningen.
  6. Lägg ett ark bakålåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg i formar på plåten. Med tummen gör en grop i varje kaka och klicka i en klick hallonsylt i varje hål.
  7. Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
  8. De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.
 



Budapestrulle

 
Jag överraskade mamma med att baka budapestrulle när hon fyllde år eftersom det är en av hennes favorit bakverk. Det var första gången jag gjorde en budapestrulle men jag tyckte den blev helt ok ändå, väldigt god iallafall. Här kommer receptet som jag använde mig av:
 
Ingredienser: 
 
6 st äggvitor
3 dl socker
150 g hasselnötskärnor
0.75 dl potatismjöl
 
Fyllning: 
 
4 dl vispgrädde
2 burkar (175 g) mandarinklyftor
Jag hade också i lite färska hallon
 
Mörk choklad till garnering
 
Gör så här:
 
  1. Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)

    Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är vispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

  2. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.

  3. Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.

    Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.

  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper (eller spritsa ut smeten på bakplåtspapper) på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.

  5. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.

    Låt svalna helt under bakhandduk.

    Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.

  6. Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.

    Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden. Ha även på lite hallon om man vill. 

  7. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.

  8. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.

    Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.




Croissant

 
Jag har gjort croissanter! Eller egentligen fuskade jag ganska mycket genom att köpa färdig fryst smördeg. MEN, dom blev så himla goda ändå. Kommer definitivt att göra dom igen, super enkelt!
 
Ingredienser: 
 
En platta fryst smördeg (blev 6 st små croissanter)
1 ägg
Mjöl till när du ska kavla ut degen
 
Gör så här:
 
Tina upp en platta smördeg och sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen till en tunn rektangel och skär sedan ut trekanter. Jag fick som sagt ut 6 stycken men då blev dom små. Pensla uppvispat ägg i varje kant och rulla sedan den breda sidan mot spetsen. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och pensla dom med ägg. Grädda i ca 10 minuter.