Semlor och praliner



Mina fina semlor jag gjorde i tisdags (jag pudrade självklart på florsocker precis innan servering) och jag blev så nöjd med utseendet. Här är även bilder på mina praliner jag gjorde häromdagen. Dom på tallriken är gjorda med färdiga gjutna chokladskal och dom är doppade i choklad och sedan rullade i kakao. Dom andra pralinerna gjorde jag gjutna skal till genom att temperera choklad och gjuta skal i formar. Dom pralinerna gjorde vi även till en lite lyxigare variant med guld och glitter på. Alla pralinerna är fyllda med vaniljkola och hasselnötsnougat, väldigt bra kombo faktiskt. 



SEMLOR


Årets kanske bästa dag är här! Semmeldagen! Jag älskar verkligen semlor, speciellt om det är mycket mandelmassa i. Idag i skolan har vi gjort över 200 semlor (varav 150 st var till en beställning). Eftersom det är semmeldagen idag så kommer här mitt bästa recept på klassiska semlor: 

Ingredienser:  (blir ca 10 st semlor)
 
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g smör eller margarin 
2 1/2 dl mjölk 
1 ägg 
1 dl socker 
2 krm salt 
1 tsk mortlad kardemumma 
2 krm hjorthornssalt 
ca 8 dl vetemjöl 
 
Gör såhär: 
 
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. 
 
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, kardemumma, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
 
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. 
 
4. Sätt ugnen på 250°C.
 
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
 
6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
 
7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler. 
 
8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
 
9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.