Lussebullar

 
Äntligen är julbaket igång och jag är så glad för det! I lördags bakade jag lussebullar, en favorit och ett måste på julen. Jag gjorde både klassiska lussebullar och snurrade bullar med en vanilj- och mandelmassafyllning. Recept kommer här: 
 
Ingredienser till ca 30 lussebullar: 
 
50 g jäst 
175 g smör eller margarin 
2 påsar saffran à 1/2 g
2 dl socker 
5 dl mjölk 
1/2 tsk salt 
ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)
 
Till fyllningen:
 
200 g mandelmassa
200 g smör
2 msk vaniljsocker
 
Till pensling och garnering:
 
ägg
russin eller pärlsocker
 
Gör så här: 
 
Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
 
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut lussebullar, flätor eller längder. Om man vill ha fyllning i bullarna så blandar man ihop mandelmassa, smör och vaniljsocker till en bredbar röra och breder ut den på den utkavlade degen. Vik ett treslag eller rulla ihop degen. Antingen skär du bitar av den ihoprullade degen eller så skär du remsor när du gjort ett treslag och snurrar degen runt fingrarna. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin eller ha på pärlsocker. Grädda lussebullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback